Keresés
  • bartaagnes

Kézművestábor természetesen

Én terveztem meg év közben a gyermektáborok kézműves foglalkozásait. Először otthon megcsinálom én magam a tárgyat, hogy kikutassam a legegyszerűbb technikát, műveleti sorrendet, amit érdemes használni. Aztán gyerekeimen tesztelem, hogy hogy fog ez menni valószínűleg, hasonló korú társaiknak. Leginkább a természetből összeszedett anyagokból szeretek felhasználni valamit, amiből új tárgyat készíthetünk, vagy a ház körül, kidobásra szánt szelektíven elrakott dolgokat hasznosítjuk újra egy-egy alkotásban. Sokszor használok tobozt, dióhéjat, követ, tojástartót, WC papírgurigát, konzervdobozt. Kreáltam a gyerekeimmel például szélcsengőt faágakból, kötélből, söröskupakból és kifúrt fadarabokból, gyöngyként felfűzve. Csináltunk kishajót dióhéjból és dobot konzervdobozból.A 2019-es táborban is egyik legfontosabb szempont, hogy mindenki megtalálja az örömöt az alkotásban. Adok szabadságot a forma kialakításában például lehetett a kézművestáborunk egyik napján a választható zokniból kutya, cica, nyuszi vagy kukac is.

Szabadon választható a festék színe is az alkotásokhoz. A gyerekek sokkal bátrabban használják a színeket, nem zavarja őket, hogyha kék színű a pingvin. Nem jönnek zavarba, hogyha alkotniuk kell, csinálják ahogy tudják ösztönösen. Meglepődtem viszont, hogy a mai gyerekek például később tanulnak meg csomót kötni. Én már ovisan tudtam és a velem egykorúak is akkor tanultak meg. Manapság már inkább kisiskolás korban tanulnak meg a gyerekek csomót kötni. Ez biztos azért van, mert túlsúlyban vannak 2019-ben oviskorúaknak a tépőzáras és bebújós sport cipők.

Ha valamit nem tudnak a lurkók megcsinálni természetesen segítek nekik, így végül elégedett, nyugodt, vidám, sikerélményben gazdag gyerekeket kapok a "művészetterápia" végén. :)


Ha érdekel a téma, még többet olvashatsz róla a missxy.blog.hu-n.

13 megtekintés0 hozzászólás